Pasningsvejledninger


Go to content

Dværgskægagam

Øgler > Agamer

Pasningsvejledning for Dværgskægagam

C:\Users\Dansk Amfibiecenter\Documents\Dansk Amfibiecenter\Pasningsvejledninger\Billeder pasvej\Dværgskægagam.jpg
Error File Open Error

Foto: Peter Wilkes

Videnskabeligt navn: Pogona henrylawsoni

Dansk navn: Dværgskægagam

Udseende: Dette er en populær agamart, der er mindre end den almindelige skægagam. Den bliver ca. 25 cm lang, når den er fuldt udvokset. Halen udgør omkring halvdelen af længden. Hovedet er mere rundt end på den almindelige skægagam og skægget er mindre udviklet. Ben og hale er relativt korte. Der er få større pigge bag kæbepartiet og en række pigge langs siden af kroppen. Farvetegningen kan gå fra olivenfarvet til gulbrun med to rækker af ovale aftegninger langs ryggen. Undersiden af kroppen er hvid, men ses også af og til med en grå marmorering. Ungdyr kan have orange farve rundt om ørerne og på ryggen, men dette vil normalt aftage med alderen. Hanner kan kendes på to hemipenale buler på undersiden af halen. Hannerne vil ofte udvise den karakteristiske hovednikkende adfærd sammen med en grå hals i parringssæsonen.

Udbredelse i naturen: Det centrale Queensland, Australien. Dværgskægagamen findes på tørre, ubevoksede sletter.

Biologi: Dværgskægagamen er en dagaktiv art, der kommer fra et tørt, barskt miljø. I naturen foretrækker den at sidde på forhøjninger i terrænet, f.eks. jordhøje, små klippeafsatser eller sten, hvor den finder ly i tilgængelige revner.
Hold i terrarium: Dværgskægagamer kræver et tørt, veloplyst ørkenterrarium. Et terrarium med målene L: 100 cm x B: 50 cm x H: 50 cm er passende for et voksent par. Terrariet skal indrettes med et lag sand i bunden samt klipper/sten og korkbark for at give mulighed for at klatre og søge ly. Man bør være særligt opmærksom på, at arrangere sten og bark, så det står sikkert, herved udgås at dyrene kan blive skadet eller fastklemt under dekorationerne. Der skabes en plads, hvor dyrene kan sole sig og varme sig ved at placere en spotpære i den ene ende af terrariet. Der skal være 45-50 °C på solpladsen og temperaturen skal falde til 28-30 °C i den modsatte ende af terrariet. Det er vigtigt, at dyrene kan vælge mellem varmere og køligere områder i terrariet, så de har mulighed for at vælge deres foretrukne kropstemperatur. Der skal et lysrør med 10 % UV-B lys samt et dagslysrør i ca. 14 timer om dagen. Al varme og lys skal slukkes om natten for at tillade at temperaturen falder til 18-24 °C. Det anbefales at bruge en termostat for at forhindre overophedning - især om sommeren.

Foder: Dværgskægagamer er primært insektædere, men vil også have glæde af lidt grøntfoder. Fårekyllinger, græshopper, kakerlakker, kæmpemelorme og melorme i passende størrelse kan bruges. Grøntfoder kan inkludere romainesalat, kinakål, ruccola, mælkebøtter og andet grønt og spiseligt ukrudt fra haven. Insekter bør rystes med kalk ved hver fodring og en gang om ugen bør de også rystes med vitaminpulver. Unger bør fodres 2-3 gange dagligt, ungdyr en gang dagligt og voksne fodres hver anden dag. En lille vandskål bør være tilgængelig og unger og ungdyr bør sprayes med vand en gang om dagen for at sikre at de drikker. Dværgskægagamer drikker ikke meget, da de dækker en stor del af deres væskebehov gennem foderet.

Hold med andre dyr: Det anbefales ikke at holde dværgskægagamer sammen med andre arter.

Adfærd: Voksne hanner kan slås og bør derfor ikke holdes sammen. Dværgskægagamer kan holdes som par eller i små grupper med højst en han. Den dominerende han nikker med hovedet for at vise dominans og af og til vil halspartiet også skifte farve fra hvid til grå. Underkastelse signaleres ved en vinkende gestus. De fleste dværgskægagamer kan blive meget tamme og kan håndteres i kortere tid ad gangen. Farveskift er ikke meget markeret hos dværgskægagamer, men de kan blive lysere eller mørkere afhængigt af temperatur og humør.

Giftighed: Er ikke giftig.

Levealder: 6-10 år - muligvis længere.

Sygdomstegn: Raske dyr har klare øjne og er rene omkring både øjne, mund, næsebor og gat. Dyrene bør bevæge sig frit og være årvågne når de tages op. Hoftebenet bør ikke være specielt synligt ved toppen af halen og dyret bør heller ikke være overvægtigt. Metabolic Bone Disease (MBD) forårsages af utilstrækkelig kalkindtag og/eller UV-B lys. Symptomer inkluderer rysten, lammelse, deform rygsøjle, hævede lemmer og knoglebrud. Manglende tæer og halespidser er almindeligt og er ikke umiddelbar genstand for bekymring, så længe der ikke er risiko for infektion. Inaktivitet og manglende appetit er typisk symptomer, der kan dække over en række sygdomme. Her bør en dyrlæge konsulteres.
Håndtering bør begrænses, da dette kan medføre stress og øget sygdomsrisiko. Det frarådes at håndtere ungdyr.

Andet: Alle tilgængelige dværgskægagamer er opdrættet i fangenskab og er relativt hårdføre, hvis de passes godt. Unger vokser hurtigt og bør opdeles efter størrelse, hvis de holdes i grupper.

Lovgivning: Arten er ikke fredet.


Back to content | Back to main menu