Pasningsvejledninger


Go to content

Panterkamæleon

Øgler > Kamæleoner

Pasningsvejledning for Panterkamæleon

C:\Users\Dansk Amfibiecenter\Documents\Dansk Amfibiecenter\Pasningsvejledninger\Billeder pasvej\paradalis.JPG
Error File Open Error

Foto: Niels Pedersen.

Videnskabeligt navn. Furcifer paradalis

Dansk navn. Panterkamæleon.

Udseende. Denne art er kendt for sine flotte og mange farver. Hannerne bliver op til 50cm i total- længde, men generelt er de noget mindre. Hunnerne bliver op til 35cm i totallængde. Hannerne har to flade knogleudvækster, som danner en lille flad "næse". Disse to hornede udvækster er fyldt med forstørrede skæl. Ungdyr og hunner har ingen eller kun en begyndelsen til disse "horn". Hele kroppen har forskellige ovale skæl. Farverne afhænger helt af, hvilken lokalitet de stammer fra, men generelt er hunnerne mere neutralt brun-orange. Både hanner og hunner har dog generelt tværgående mørkere striber på både hale og krop. En fælles ting for de fleste lokaliteter, er den hvide stribe som løber langs kroppen, men ses tydeligst hos hannerne. Der er mange forskellige farvevarianter, som har fået navne efter de område de kommer fra. Husk at det ikke er avlsvarianter, da de ikke er menneskeskabte, men altså naturlige farvevariationer, f.eks. Nosy Be, Ambanja, Ambilobe, Nosy Boraha osv. Denne art kan ikke forveksles med andre arter, dog kan hunner minde lidt om F. oustaleti. Der er flere måder at se forskel på hanner og hunner. Hannerne vil de have en fortykket halerod, være 2-3 gange så stor, have flottere farver og længere rostralhorn (næse).

Udbredelse i naturen. F.pardalis findes på det nordlige Madagaskar og de nærliggende øer. Det er en lavlands art, der ikke stiller specielt store krav til levestedet, da den findes stort set alle steder, eksempelvis lige fra siv til importerede nåletræer. Grundet det store udbredelsesområde er der opstået forskellige farvevariationer (også kaldet lokalitetsfarver). Dagtemperaturen ligger på 22-28 °C, men kan komme helt op på 40 °C om sommeren. Luftfugtigheden ligger på 70-100 %, men det varierer efter sommer- og vinterperioder og beliggenheden.

Biologi. F.pardalis lever solitært og er en noget aggressiv art i naturen. Efter at have tilbragt natten, sammenkrøllet, sovende for enden af en tynd gren og tørsten er blevet stillet af morgenduggen, bliver de første solstråler brugt til at finde hen til favorit "solbadestedet". Her bliver varmen fra solen brugt til at opnå den foretrukne kropstemperatur. Når denne er nået vil dagens jagt begynde. Hver dag er en evig kamp for at holde indtrængende væk fra territoriet. Denne art lægger 30-40 æg som hunnen graver ned.

Hold i terrarium. F.pardalis er en ret nem kamæleon at holde, men det kan anbefales at have forudgående erfaring med krybdyr, inden man anskaffer sig denne art. De trives godt, hvis de basale behov bliver dækket (vand, mad, temperatur, lys, ventilation, luftfugtighed, dagsrytme og visuel isolation). F.pardalis lever solitært og er fra naturens side territorial og bør derfor også holdes separat. Terrariet bør placeres et sted med fred og ro. En terrariestørrelse på omkring L60 x B80 x H80cm er anvendelig, men jo større desto bedre. Temperaturen i terrariet skal ligge på 28-30 °C, dog med et koldere område på omkring 24-25 °C, hvor kamæleonen har mulighed for at termoregulere. Temperaturen bør falde til stuetemperatur om natten. Luftfugtigheden skal ligge på omkring 60 %. Panterkamæleoner kan ikke tåle for lave temperaturer da det kan føre til stofskifteproblemer og døden. Et bundlag er ikke nødvendigt, men drægtige hunner skal have noget at grave deres æg ned i (minimum 20cm). Terrariet skal have rigeligt med klatregrene, som passer til dyrets fødder. F.pardalis er ikke en regnskovssart, men bør alligevel have et godt beplantet terrarium, da det tilbyder skjul og "vanddråber" til kamæleonen.
Stuebirk, guldranke, cissus, og Hibiscus er alle gode planter til denne art.
Vandingen er vigtig og der er flere måder det kan gives på. Det kan enten gives med et drypsystem, regnsystem, pipette eller manuelt med en forstøver. Der er flere grunde til at give vand, bl.a. for at hæve luftfugtigheden, vand til planterne og så selvfølgelig at dække dyrets væskebehov. F.pardalis lever bl.a. på lavland og kræver en lavere fugtighed end regnskovsarter, men den har et ret stort væskebehov og man skal være meget opmærksom på at kamæleonen ikke bliver dehydreret. Nogle kamæleoner drikker af faldende dråber, mens andre drikker af blade. Kamæleoner kræver ret lang tid for at få stimuleret deres drikkerefleks, og efterfølgende god tid til at slukke tørsten. Det er vigtigt at kamæleonen får mulighed for at vaske sine øjne, så F.pardalis kræver jævnligt 5-10 minutters "regnvejr" ud over den daglige vanding.
En relativ fugtighed på 60 % opretholdes ved at overbruse terrariet to gange dagligt. Vandfald kan ikke anbefales grundet hygiejneproblemer med vandet.

Belysningen er meget vigtigt for kamæleoner, da de bliver stimuleret af lyset.
I terrariet skal der være en varmeplads hvor dyret kan varme kroppen op. Her anbefales en spot- pære, da den koncentrerer varmen et sted og giver kamæleonen mulighed for at finde køligere områder. Anbring varmelampen uden for terrariet lige over ventilationsnettet. Lyskilder med en stor andel af UV-lys anbefales og ud over varmespotten bør der anvendes to lysrør på terrariet (f.eks. T-5 typen). Varmemåtter er til ingen nytte, da varmen bør komme oppe fra og være "synlig" for kamæleonen. Lyset bør tændes f.eks. kl. 8 og slukke kl. 20.

Ventilation er ualmindeligt vigtig. De fleste fabriksterrarier der er i handelen, har alt for lidt ventilation. Toppen vil ofte kun have en enkelt smal udluftning, så der er ikke plads til lysstofrør eller varmelamper uden for terrariet. Hele toppen og noget af siden bør være af net, så al belysning kan monteres ovenpå nettet.


Foder. Alle slags insekter kan anvendes, men bør ikke være større end bredden på kamæleonens hoved. F. pardalis kan godt tage en museunge, men de skal kun gives en gang i mellem. Panterkamæleoner kan finde på at spise lidt af planterne, så vær opmærksom på det. Fodret skal rystes i vitaminpulver.

Hold med andre dyr. F.pardalis bør hverken holdes med andre kamæleoner eller andre dyrearter.

Adfærd. Bruger dagen på at termoregulere, jage og forsvare territoriet.

Giftighed. Ikke giftig.

Levealder. Hanner 3-6 år og hunner 2-3 år.

Sygdomstegn. En rask kamæleon vil sidde med åbne øjne og holde øje med hvad der sker omkring den, sidder den med indsunkne eller lukkede øjne, er det højst sandsynligt stress, og/eller dehydrering. En mørk farve kan betyde forskellige ting, f.eks. stress eller for lave temperaturer i terrariet. Dyret skal have et fast greb til det den klatrer på og må ikke have nogle brud på knogler eller rifter i hunden. Se efter om der er uflåd fra dyrets kloak, hvis ja, så køb ikke dyret. Hos dyrehandlerne vil de ofte gå sammen med andre kamæleoner og det er med til at stresse dem, kamæleoner bør gå for sig selv.

Andet. Opdrættede dyr er at fortrække, da vildtfangne dyr kan være vanskelige og man kender ikke deres alder.

Lovgivning: CITES II. RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 338/97 Bilag: B.

Ver. 1. 2010. Niels Pedersen.
Dansk Amfibiecenter.


Back to content | Back to main menu