Pasningsvejledninger


Go to content

Kronegekko

Øgler > Gekko

Pasningsvejledning for Kronegekko

Billede på vej

Videnskabeligt navn: Rhacodactylus ciliatus.

Dansk navn: Kronegekko.

Udseende: Kronegekkoen er en forholdsvis stor gekko med en robust kropsbygning, med en samlet længde på op til 25 cm. Heraf udgør halen ca. halvdelen. Tæerne og halespidsen er udstyret med hæftelameller og tæerne er temmelig udfladede. Arten har sit navn efter den række af pigge, der løber på hver side af kroppen fra øjenoverkanten, langs overkanten af hovedet og ned langs ryggen - disse pigge gør, at det ser ud som om dyret har krone på. Farven kan variere i forskellige brunlige, cremefarvede, oliven, gule eller rødlige nuancer - og der er selektivt fremavlet adskille mønster og farvevariationer. Rygstykket mellem piggene har typisk en anden farve end resten af kroppen - oftest lysere. Arten kan være umønstret, men kan ofte også have et stribet mønster eller være plettet med få eller mange pletter. Kønsmodne hanner kendes let fra hunner ved deres temmelig kraftige hemipenistasker.

Udbredelse i naturen: Kronegekkoen er endemisk for Ny Kaledonien. Her kendes den kun fra få lokaliteter af den sydlige del af hovedøen Grande Terre og fra Isle of Pines og dennes naboøer.

Biologi: Kronegekkoerne er nataktive og deres aktivitet begynder først når lyset er slukket. Om dagen sover de i bladsamlinger eller andre skjul højt i træerne eller buskene. Arten er i naturen enspænder og dyrene vil normalt ikke have noget med hinanden at gøre udover når de skal parre sig. Når en han finder en hun foregår parringen på normal øglemaner, ved at han bider sig fast i hendes nakkeskind og fører sin hale ind under hunnens til kønsorganerne kan nå hinanden. Hunnen lægger sine to æg i et 4-5 cm dybt selvgravet hul i jorden. Herfra klækker ungerne efter 60-75 dage.

Hold i terrarium: Kronegekkoerne bør, grundet deres biologi, holdes i et terrarium der er højere end langt og bredt. En trio voksne bestående af en han og to hunner bør som minimum have et terrarium på 50 x 50 x 60 cm (l x d x h). Da kronegekkoerne er skovlevende, kan terrariet indrettes som sådan - med rigelige klatremuligheder og levende planter. En god ide er at beklæde side- og bagvæg med kork - herved gives der godt med klatremuligheder. Terrariet bør udstyres med rigeligt med klatregrene - disse må gerne være af variabel tykkelse - men et par gode solide grene dyrene kan hvile på bør ikke mangle. Korkbarkrør er yderst velegnede også som skjul, og giver samtidig også gode klatremuligheder - og er dekorative. Bundlaget kan bestå af 5-10 cm ugødet sphagnum eventuelt blandet med sand, man kan dog også vælge sand som bundlag. Levende planter i terrariet er dekorative og benyttes flittigt af dyrene - navnlig er de glade for at sove på bladende af Sansevieria (Svigermors skarpe tunge). Guldranke er en anden yderst dekorativ plante til terrariet. Denne klatreplante er holdbar og trives godt i det miljø gekkoerne kræver. Temperaturen i terrariet bør om sommeren ligge mellem 25 og 30 °C - om natten kan den falde til 20-22 °C. Dette gør at et kronegekkoterrarium i en normal beboelse stort set kan opvarmes alene ved hjælp af den belysning der sættes over terrariet. Om vinteren bør temperaturen holdes 5-7 grader lavere. Lysstofrør er velegnede som belysning og er reelt mest nødvendige for planternes skyld og for at skabe en døgnrytme. Hvis terrariet står i et koldt rum, kan man tilføre ekstra varme ved at montere en halogenspot over en gren - eller hvis nødvendigt installere end varmemåtte under terrariet. Terrariet bør dusches med lunkent vand 1 gang om dagen - herved opnås den nødvendige luftfugtighed på 60-80%. Dyrene vil drikke ved samme lejlighed. Der bør dog ikke mangle en vandskål i terrariet, da kronegekkoer uden problemer også drikker af en sådan.

Foder: Kronegekkoerne adskiller sig fra de fleste andre gekkoarter ved at være primært frugtspisende. De kan derfor fodres med søde frugter, enten i form af små stykker fersken, banan, mango eller lignende, eller endnu nemmere via hjemkøbte babymos blandinger med disse søde frugter. Hvis man vælger at bruge denne form for foder skal man huske at tilføre vitaminer og mineraler mindst en gang om ugen. Dyrene tager også hvirvelløse, og her kan man give dem stort set alt hvad de kan gabe over, f.eks. fårekyllinger og argentinske kakerlakker - disse bør også tilføres vitaminer og mineraler. Skal man lave en fodercyklus med disse foderemner, vil en god rytme være, at give frugtmos 2 gange om ugen og insekter 1 gang om ugen. Kronegekkoernes særegne fodervaner har medført at der nu findes et fuldfoder til Rhacodactylus gekkoer - dette fuldfoder fås i pulverform og skal blot blandes med vand. Det indeholder derudover alt hvad dyrene har brug for at vitaminer og mineraler. Foderet blandet i forhold 1 del foder til 2 dele vand og kan gives i skål til dyrene.

Hold med andre dyr: Som udgangspunkt bør kronegekkoer ikke holdes sammen med andre arter - men det er forholdsvis uproblematisk at holde dem sammen med afrikanske kæmpetusindben - blot skal man være opmærksom på at disse kan være et problem hvis man ønsker at avle sine gekkoer, da tusindbenene kan spise af æggene.

Adfærd: Kronegekkoen holder sig primært til de tynde grene i trækronerne og holder sig modsat de fleste andre gekkoer fra stammerne - hvilket formentligt skyldes at den beslægtede Ny Kaledoniske gekko i naturen lever på stammerne og ikke går af vejen for at spise en kronegekko. Gekkoerne er i stand til at hoppe ganske langt og hopper gerne i flugten direkte ud i luften for at gribe fat i hvad de måtte finde på vejen ned - en god metode til at flygte fra fjender.

Giftighed: Ikke giftig.

Levealder: Arten blev først genopdaget midt i 90'erne og nogle af de dengang indfangne dyr skulle stadig være i live - altså må en levealder på over 20 år anses for værende mulig.

Sygdomstegn: Sygdomme optræder sjældent hos denne art - de typiske krybdyrssygdomme, ses typisk hos vildtfangne dyr og dette er ikke tilfældet ved kronegekkoerne, da disse ikke indføres fra naturen, men kun udbydes som fangenskabsopdræt. Der kan dog opstå tilstande som alle skyldes fejl i måden dyrene bliver holdt på, altså mangelsygdomme - disse kan undgås ved at man sørger for at benytte ordentligt foder og at benytte vitaminer og mineraler der er lavet specielt til krybdyr og som ikke har overskredet holdbarhedsdatoen. Herved kan man undgå hamskifteproblemer, kalkmangel og andre følgesygdomme.

Andet: Kronegekkoen adskiller sig fra de fleste andre gekkoarter ved ikke at være i stand til at regenerere halen når denne er tabt. I naturen er det faktisk et særsyn at finde dyr med hale, her klarer dyrene sig ganske udmærket uden deres originale hale. Man ved ikke præcist hvad årsagen til de mange dyr uden hale i naturen skyldes.

Lovgivning: Arten er ikke omfattet af fredningsbestemmelser.

Ver. 1. 2010 Jan Grathwohl.
Dansk Amfibiecenter



Back to content | Back to main menu