Pasningsvejledninger


Go to content

Sudan pladeøgle

Øgler > Andre øgler

Pasningsvejledning for Sudanpladeøgle

U:\Pictures\Pasningsvejledning\Gerrhosaurus_major-web.jpg
Error File Open Error

Foto: Rune Midtgaard.

Videnskabeligt navn: Gerrhosaurus major

Dansk navn: Sudanpladeøgle

Udseende: En kompakt bygget pansret øgle med relativt korte kraftige lemmer og hale. Kroppen er dækket af meget store taglagte skæl, hvilket giver den et lidt krokodilleagtigt udseende. Hovedet er trekantet med en forholdsvis kort og buttet snude. Sudanpladeøglens kønne store mørke "kvieøjne" kan godt give den et langt mere blidt udseende, end den egentlig gør sig fortjent til.
Farverne kan variere en del, fra mørk- til mere lysebrun ofte med mørkere pletter eller streger. Undersiden er hvidlig.
Den kan blive omkring 50 cm i totallængde.

Udbredelse i naturen: Øst og sydøst Afrika.

Biologi: Sudanpladeøglen lever i åbne områder som savanne o.l. hvor den finder skjul i selvgravede huler eller gnaveres tilsvarende.
Arten er æglæggende - den lægger som oftest to meget store aflange æg, som bør overføres til en rugemaskine, eftersom udrugning i terrariet ikke er muligt.

Hold i terrarium: Det er en art, som på grund af sin ret anseelige størrelse skal have et pænt stort terrarium, dvs. med mål omkring 120x60x60 (l x h x b) eller større.
Terrariet bør indrettes med et bundlag af groft sand eller grus evt. blandet med pottemuld.
Derudover skal terrariet være forsynet med et eller flere skjulesteder i form af huler evt. i form af store flade sten stablet forskudt. Det er vigtigt at sådanne huler er helt stabile, så pladeøglerne ikke kan forskubbe dem og derved selv komme til skade. En tommelfingerregel ved brug af store sten er, at de nederste altid skal ligge direkte på terrariets bundplade, så dyrene ikke har mulighed for at grave sig ind under dem.
Pladeøgler er udpræget varmekrævende dyr, så temperaturen i terrariet bør ligge mellem 27 og 35 °C, men med en eller flere varmepladser i form af spots evt. kombineret med en varmeplade, hvor temperaturen kan komme op på mindst 50 °C.

Foder: Sudanpladeøglen lever i naturen af et bredt spekter af foder, det være sig både animalsk kost som insekter, snegle, små gnavere og øgler, men også i høj grad forskellige former for frugt og bær. Dette bør man selvfølgelig også tilbyde dyrene i et terrarium, hvor man udmærket kan udvide udbudet med forskelligt kød som f.eks. kyllingeindmad, hakket oksekød og andet samt sød frugt som banan, fersken, vindrue osv.
Voksne pladeøgler bør fodres 2 til 3 gange om ugen, unger hver til hver anden dag.
Foderet skal tilsættes kalk og vitaminer, gerne et bredspektret præparat. Det er især vigtigt, at præparatet indeholder D3 vitamin, som er nødvendig for optagelse af kalk
Der bør naturligvis også være en skål med frisk drikkevand i terrariet.

Hold med andre dyr: Det er muligt at holde arten med andre dyr, dog må man være forsigtig og ikke forsøge sig med dyr, der er meget mindre.

Adfærd: Det er en forholdsvis inaktiv art, som kan sidde i timevis og sole sig på samme sted. Man kan med fordel bygge en eller flere "stendynger" evt. med en spotlampe over, hvor pladeøglerne vil nyde at sidde og trone mens de solbader. Stendyngerne kan jo så udmærket samtidig udgøre ovennævnte huler.
Fordi den har et roligt gemyt, skal man dog ikke tage fejl - under jagt og flugt er den i stand til at løbe rimeligt hurtigt.
Ved håndtering skal man være lidt forsigtig, pladeøgler har et meget kraftigt bid - de elsker at knase sneglehuse!

Giftighed: Ugiftig.

Levealder: En art der lever længe - kan formodentlig leve i årtier under gode terrarieforhold.

Sygdomstegn: Sudanpladeøgler er temmelig robuste dyr, men ydre sygdomstegn som afmagring, hvilket kan ses som skarp ryg, indfalden halerod og især indfaldne øjne kan være tegn på dehydrering eller endnu værre - alvorlig sygdom i de indre organer. I den situation skal man kontakte en dyrlæge.


Andet: Sudanpladeøglen er, ud over at være en ganske flot og imponerende øgle, meget nem at passe og dens krav til terrariehold er ikke vanskelige at opfylde.


Lovgivning: Pladeøgler er ikke underlagt fredninger.

Ver. 1. 2010 Andreas Schmidt.
Dansk Amfibiecenter


Back to content | Back to main menu