Pasningsvejledninger


Go to content

Sandboa

Slanger > Boa

Pasningsvejledning for Sandboa

Billede på vej

Videnskabeligt navn: Eryx spec.og Gongylophis spec.

Dansk navn: Sandboa.

Udseende: Det generelle indtryk af en sandboa er en meget lille slange på 40 - 60 centimeter. Kroppen er pølseformet rund, og hovedet er overhovedet ikke afsat fra kroppen. Øjnene er så små, at de næsten ikke ses. Halen ender lige så brat som hovedet, så det generelle indtryk bliver en pølseformet krop med et hoved i begge ender. Farverne er generelt lyse jordfarver, men der findes også arter der er fint orange og nogle med flotte sorte aftegninger. Den Kenyanske sandboa er i dag avlet i mange forskellige farver fra albino til sorte og orange med sorte pletter. Kroppens form er dog så entydig, at sandboaen er nem at kende uanset farve.

Foder: Sandboaer, uanset underart, spiser villigt alle de almindeligt holdte gnavere som mus og rotter af passende størrelse. Foderet spises gerne dødt. Foderdyr kan købes frosne hos dyrehandleren. Man kan optø foderdyret i lunkent vand, eller lade det ligge ved stuetemperatur. Foderdyrets størrelse skal afpasses sandboaens størrelse. Som tommelfingerregel kan slangen spise et foderdyr, der er lidt tykkere end den selv er på kroppens tykkeste sted. Man fodrer nemmest ved at holde det døde foderdyr hen til slangen med en pincet. Slangen vil lugte med tungen og så hugge og sno sig om foderdyret for at kvæle det. Selv når slangen har taget fat hjælper det, hvis man trækker let i et ben eller i halen på foderdyret. Så tror slangen, at den er ved at kvæle noget levende og man kan så være sikker på, at den vil tage sit bytte. Slangen skal fodres en gang om ugen med en passende størrelse byttedyr. Hvis slangen er i hamskifte skal fodringen blot springes over. Hvis der fodres som beskrevet vil slangen kunne trives fint gennem hele dens liv.
Inden man køber slangen skal man sikre sig, at den hos dyrehandleren har spist normalt. Det er ikke unormalt at slanger kan faste i et par uger. Hvis man har en fastende slange, der begynder at se meget hulrygget ud, skal man kontakte sin dyrlæge. En sund fastende slange bliver ikke sygeligt tynd.

Hold med andre dyr: Sandboaer kan godt holdes sammen med andre sandboaer og andre slanger af samme størrelse. Sandboaernes adfærd er dog så speciel, at det anbefales, at holde arten alene eller sammen med artsfæller.

Adfærd: Sandboaer har en unik underjordisk adfærd. De er formet til, let og elegant, at sno sig gennem sand og løs jord.

Giftighed: Sandboaer er ugiftige. Hvis man bliver bidt skal man vaske grundigt med sæbe og evt. søge læge ved mistanke om en infektion.

Udbredelse i naturen: Sandboaer er Europas eneste kvælerslange (Eryx jaculus). De forskellige arter og underarter er udbredt fra Grækenland til hele Afrika, Mellemøsten og Indien. Det danske navn refererer ofte til udbredelsesområdet. Eryx miliaris Fra Kenya hedder således Kenyansk sandboa. Eryx johnii, der er den største kendte sandboaart, har populærnavnet Indisk sandboa.

Biologi:

Hold i terrarium: Sandboaer trives godt i fangenskab. Det er små slanger, der ikke kræver megen plads og da de lever hele deres liv under jorden, stilles der heller ikke de store krav til indretningen af deres bur. Et terrarium eller en plastboks med målene 40 x 60 centimeter kan holde 2 - 3 voksne sandboaer. Som bundlag kan anvendes løst tørt sand eller støvfri høvlspåner i en dybde af 10 - 15 centimeter. På bunden kan man placere en gren eller et stykke bark, som sandboaerne vil gnubbe sig op ad, når de skal skifte ham. Det er en fordel at vandskålen sidder fast på siden af terrariet, da den ellers nemt vælte og give et for fugtigt klima. Temperaturen skal være 20 - 22 °C om natten og ca. 27 °C om dagen. Der skal være en varmeplads på ca. 32 °C, som slangen bruger, når den skal fordøje. Luftfugtigheden skal være på ca. 60 %. Har slagerne problemer med at skifte ham, er det ofte fordi luftfugtigheden er for lav. Slanger er udbryderkonger og sandboaer er ingen undtagelse. Det er vigtigt at terrariet er en stabil konstruktion. Låget skal kunne låses og installationer og varmelamper skal afskærmes, så slangerne ikke kan komme ud eller komme til skade.

Levealder: Med god pasning kan sandboaer blive meget gamle. En almindelig sandboa (Eryx conicus) blev af en privat dyreholder købt som voksen. Han havde den i 28 år.

Sygdomstegn: Hvis sandboaer udsættes for lave temperaturer eller træk, vil de blive snottede eller få lungebetændelse. Dette ses som væske fra næsen og hosten. Det kan behandles med antibiotika og kræver professionel hjælp. Hvis læben hæver eller der er gullige skorper i munden, kan det være mundbetændelse også dette kan behandles af dyrlægen.


Lovgivning:
- Arten er opført på Washington konventionens liste 2. Når man køber dyret, skal man gemme kvitteringen eller opdrætscertifikatet som dokumentation.
- Alle slanger er opført på bilag 2 i Bekendtgørelse om privates hold af særlige dyr m.v. , Bekendtgørelse nummer 1021 af 12. december 2002.

Ver. 1. 2010 Henrik Herold
Dansk Amfibiecenter



Back to content | Back to main menu